Naslovna Južna i istočna Srbija Milanović

Milanović

SHARE

Na istočnoj strani Srbije, 18 kilometara od Despotovca, na tromeđi Homolja, Šumadije i Braničeva, u selu Lipovica nalazi se ”Etno kuća Milanović”. Selo Lipovica je kako legenda kaže dobilo ime po lipama. Tipično planinsko selo sa kućama razbacanim po brdima, obraslim šumama i pašnjacima. Jedno je od lepših sela Gornje Resave, sa brojnim proplancima i vidikovcima, sakriveno i ušuškano, oaza mira i tišine. Prelepa netaknuta priroda, čist vazduh, izvorska voda, šume bogate raznim plodovima prirode, staze za šetnju i rekreaciju, zdrava hrana, brojni istorijski i prirodni spomenici, samo su jedan deo razloga zašto doći u ovaj deo Srbije. Na imanju od tri hektara, na proplanku, izdvojena i okružena sa zapadne i severne strane gustom hrastovom šumom, nalazi se etno kuća Milanović.

Milanović
JAHANjE KONjA Gosti imaju priliku da se oprobaju u jahanju konja uz stručan nadzor. Ova aktivnost je besplatna. PEŠAČENjE I BICIKLIZAM Markirali smo staze i mapirali u topografske karte. Gosti imaju mogućnost da bez lutanja upoznaju kraj šetnjom ili vožnjom bisikli. Na raspolaganju su tri bicikle za odrasle, tri male bicikle, i ova aktivnost je besplatna. PARAGLAJDING U neposrednoj blizini nalazi se najbolje uzletište za paraglajding u Srbiji zvano Krilaš, gde istoimeni aero klub stručno izvodi ovu aktivnost.
Milanović
Istočna Srbija i okolina Despotovca je neotkrivena lepota koja obiluje mnoštvom prirodnih i istorijskih spomenika. Resavska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji, na području Gornje Resave, 20 km od Despotovca. Smeštena je u krečnjačkom brdu Babina glava na obodu kraškog polja Divljakovac i na nadmorskoj visini od 485 m. Ubraja se u red najstarijih pećina u našoj zemlji, jer je stara 80 miliona godina, a stariji nakit se procenjuje na oko 45 miliona godina. Njeno stvaranje je počelo pre velikog ledenog doba hemijskim i mehaničkim radom reke ponornice u krečnjačkoj geološkoj podlozi. VODOPAD LISINE Veliki buk ili Lisine je vodopad u istočnoj Srbiji, na padinama Beljanice. Vodopad se nalazi na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave. Smešten je na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine. Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra. U podnožju je formirano jezerce male dubine, okruženo bigrenim blokovima. Zajedno sa izvorom rečice Vrelo pod zaštitom je države, kao spomenik prirode ‘Vodopad Lisine’ i kao objekat geonasleđa Srbije. Vrelo skuplja vode sa širokih kraških predela Beljanice, a direktna hidrografska veza ustanovljena je sa rekama ponornicama iz uvala Rečke i Busovate.

Za više informacija, kontaktirajte direktno:

Facebook komentari
SHARE
Predhodna stranaOaza mira
Sledeća stranaVikendice Vukosavljević